Durerea cronica in Ingrijirea paliativa

Tratamentul durerii este doar una dintre componentele ingrijirii paliative, chiar daca una foarte importanta, la fel cum durerea este doar unul dintre semnele si simptomele boliiavansate.Caracteristica principala a ingrijirii paliative este abordarea holostica a pacientului, acceptatfiind faptul ca suferinta nu este doar fizica, iar suportul psihologic si spiritual acordatpacientilor contribuie esential la imbunatatirea calitatii vietii.

Poate fi durerea benefica? Conform definitiei Organizatiei Mondiale a Sanatatii, durerea este o experienta senzoriala siemotionala neplacuta, asociata cu o leziune tisulara actuala sau potentiala, sau descrisa intermenii unei asemenea leziuni. Durerea si hemoragia sunt semnele care alerteaza pacientii si ii determina sa cearaconsultul unui medic. Durerea poate fi acuta sau cronica. Durerea acuta este intr-o masura benefica pentruorganism.Este un factor educational in copilarie, iar mai tarziu, in cazul unor leziuni tisulare saunervoase, constituie un mecanism de protectie pentru individ. Un exemplu in acest senseste durerea asociata unei fracturi osoase: imobilizarea membrului fracturat din cauzadurerii, previne posibile complicatii ale fracturii. Durerea cronica nu are rol benefic, indiferent de cauza care o produce. Este o cauzaimportanta de suferinta cu puternice implicatii psihologice. Durerea cronica nu este apanajulexclusiv al bolii neoplazice.

Durerea in cancer. Faptul ca in stadiile avansate ale bolii canceroase durerea cronica este prezenta frecvent siintensitatea ei este progresiva, aceasta a dus la echivalarea notiunii de durere cronica cuboala in sine. Perspectiva durerii de mare intensitate, posibilitatea recidivei si alterarea imaginii de sinedatorata evolutiei bolii sau a tratamentului antineoplazic sunt cauzele principale care aucreat aura de teama fata de aceasta boala si conspiratia tacerii care ii mai inconjoara si astazi pe pacienti. Durerea in cancer nu apare in primele faze de boala, de aceea pacientii nu se prezinta lamedic in faze incipiente ale bolii (aici intervin programele de screening pentru un diagnosticprecoce). Evolutia locala si metastazele la distanta sunt cele care produc durerea.Pe masura ce tumora intr-un organ creste in dimensiuni, cuprinde tot mai multe tesuturi incare se afla receptorii pentru durere (nociceptori) pe care ii stimuleaza. Acesta este mecanismul durerii locale. Durerea in organele interne nu este perceputa la nivelul acestoraci este descrisa ca fiind proiectata la nivelul suprafetei corespunzatoare a corpului. De exemplu, durerea provocata de metastazele in ficat este perceputa si descrisa depacient ca fiind localizata in regiunea superioara dreapta a abdomenului. La fel, durereadatorata unor metastaze osoase profunde (de exemplu aripa posterioara a osului iliac) estedescrisa ca fiind localizata la nivelul regiunii superioare a fesei.Evolutia progresiva a tumorii nu se limiteaza la organul in care se dezvolta tumora, ciinvadeaza sau comprima structurile invecinate: organe invecinate, traiecte nervoase, vasede sange. Prin acest mecanism se produc alte tipuri de durere, pe care pacientul le descriein alte regiuni ale corpului, departe de locul in care se afla cauza durerii.Un exemplu cunoscut este durerea datorata dezvoltarii unor metastaze in vertebrele coloanei lombare, care produc compresiune pe radacinile nervilor plexului lombar, situatiein care, pe langa durerea de la nivelul coloanei vertebrale, pacientul descrie durere intr-unuldintre membrele inferioare.

Exista un diagnostic pentru durere? Durerea este un simptom, adica este subiectiva. Modul in care o persoana percepe sidescrie durerea depinde foarte mult de personalitatea acestuia, de sistemul de credinte sivalori, dar si de starea psihica de moment. Ca principiu, se considera ca durerea este ceeace descrie pacientul ca este si nu corespunde neaparat cu ceea ce crede medicul ca artrebui sa fie. Aceeasi leziune obiectivata nu produce intotdeauna aceeasi intensitate dedurere la persoane diferite.

Durerea cronica poate fi tratata? Abordarea terapeutica corecta a durerii presupune mai multe etape: diagnosticul cauzeidurerii, a intensitatii durerii si a unor caracteristici specifice – localizare, momentul aparitiei,etc. Fiind subiectiva, evaluarea caracteristicilor durerii este dificila, dar foarte importanta inalegerea medicatiei potrivite. Asocierile de medicamente permit adresarea specifica atratamentului pentru fiecare cauza, ceea ce permite reducerea dozelor fiecarui medicament.

 Cum se realizeaza ingrijirea paliativa si tratamentul durerii in spitalul Patrik Medical? Fiind o modalitate holistica de abordare, la Patrik Medical Center, ingrijirea paliativa se realizeaza prin intermediul unei echipe multidisciplinare care evalueaza si trateaza multiplele aspecteale suferintei pacientului. Din aceasta echipa fac parte medici specializati in ingrijiri paliative, asistente medicale, psihologi, kinetoterapeuti, nutritionisti, consilier spiritual sipersonal de ingrijire. O durere de mare intensitate datorata evolutiei cancerului nu poate fi ameliorata cu Algocalmin, la fel cum o durere prin leziune nervoasa nu reactioneaza prea bine latratamentul cu opioide si se impune utilizarea medicamentelor coanalgetice. in terapiadurerii din boala neoplazica se utilizeaza adeseori asocieri de medicamente deoarece simecanismele de producere a durerii sunt multiple.
Si medicamentele analgetice si coanalgetice, la fel cu toate celelalte medicamente, au, pelanga efectul farmacologic, si efecte secundare. De exemplu, se stie ca la inceputultratamentului cu opioide apare greata si uneori varsaturile, dar se stie de asemenea caacestea dureaza de obicei cateva zile, apoi dispar. De aceea, inceputul terapiei opioide seasociaza la tratament medicamente antiemetice. Se stie, de asemenea, ca tratamentulopioid este intotdeauna asociat cu constipatie, care dureaza pe toata perioadatratamentului. Acest fapt duce la asocierea medicatiei laxative in aproape toate cazurile incare se administreaza opioide.Pentru un rezultat bun al tratamentului se iau intotdeauna in considerare particularitatilepacientului, atat fiziologice cat si afectiunile asociate, adica se individualizeaza tratamentul.

Prin acordarea acestor servicii intr-un mediu primitor, in cadrul celui mai mare spital privatde recuperare din tara, pacientii sunt in centrul atentiei, iar confidentialitatea, demnitatea sivalorile acestora sunt respectate si protejate.